Шоколадов пай с кокос


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

75 г
брашно
135 г
макадамия
100 г
краве масло
130 г
захар
1 щипка
сол
500 мл
кокосово мляко
100 г
кокосово брашно
20 г
царевично нишесте
200 г
шоколад
250 г
сметана
30 г
кокосови стърготини

Приготвяне

1
60 г от ядките макадамия за декорация се запичат, като 30 г се заделят, а останалите се смилат.
2
За приготвянето на блата, се смесват брашното, 75 г смлени ядки макадамия, маслото, 50 г от захарта и солта. За да се получи меко тесто, ако е необходимо, се прибавя малко студена вода (1–2 с. л.). Тестото се разточва между два листа прозрачно фолио, след което се прехвърля в намаслена тава и се пече 15 минути в загрята на 175 °С фурна. Охлажда се.
3
За кокосовия крем, в малко от млякото се разтварят кокосовото брашно и нишестето. Останалото мляко (400 мл) се кипва с останалата захар, налива се при сместа с брашното, връща се на котлона и се вари още 3 минути при непрекъснато бъркане, за да не се образуват бучки.
4
Кремът се полива върху блата (който е още в тавата) и се оставя да се охлади, за да се стегне.
5
100 мл от сметаната и 100 мл от кокосовото мляко се загряват. Съдът се сваля от огъня и течността се излива върху натрошеният шоколад (72% какао). Разбърква се до пълното му разтопяване. Ганашът се охлажда и се полива върху крема.
6
Паят се прибира в хладилник поне за два часа. Преди сервиране се изважда от тавата, декорира се с разбитата сметана, смлените ядки макадамия, цели ядки и кокосови стърготини.

Подобни рецепти