Ябълков щрудел


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия
  • Закуска

Съставки

Съставки за
 
Порции

6 бр.
кори за баница
1 кг
ябълки
0.5 бр.
лимон
40 г
стафиди
2 с.л.
ром
80 г
захар
100 г
краве масло
50 г
галета
0.5 ч.л.
канела на прах
2 с.л.
филирани бадеми

Приготвяне

1
Стафидите се накисват в рома. Ябълките се обелват, режат се на кубчета и се поливат с лимоновия сок. Към тях се прибавят смесената с канела захар и стафидите, и всичко се разбърква добре.
2
Един лист от тестото се намазва с разтопено масло, върху него се поставя още един лист, отново се намазва с масло, и се слага третият лист, който също се маже с масло.
3

Върху една трета от повърхността на листа се поръсва половината количество галета и се разпределя половината ябълкова плънка.

Щруделът се навива на руло, като навиването започва от страната с плънката.

4
Рулото се поставя в тава, покрита с хартия за печене. По същия начин се процедира с останалите продукти.
5
Щруделът се намазва обилно с масло и се поръсва с филираните бадеми. Сладкишът се пече в загрята на 180°С фурна около 30 минути, докато стане златист.
6
Охлажда се за кратко и се поръсва с пудра захар. Реже се на парчета и се сервира с ванилов сладолед.

Подобни рецепти