Ягодите се измиват, почистват се и се слагат в широк съд. Заливат се с виното. Готвят се при непрекъснато бъркане до омекване и изпаряване на алкохола. Пасират се и се прибавя желиращата захар. Готви се до сгъстяване.
2
Сместа се пълни в стерилизирани бурканчета за сладко, затварят се плътно и се обръщат с капачката надолу върху кухненска къпра. След няколко часа се обръщат и се оставят да се охладят напълно. Количеството е достатъчно за 5–7 малки буркана.
Съставки
Съставки за
Порции
1.5 кг
ягоди
200 мл
вино „Просеко”
500 г
желираща захар
Приготвяне
1
Ягодите се измиват, почистват се и се слагат в широк съд. Заливат се с виното. Готвят се при непрекъснато бъркане до омекване и изпаряване на алкохола. Пасират се и се прибавя желиращата захар. Готви се до сгъстяване.
2
Сместа се пълни в стерилизирани бурканчета за сладко, затварят се плътно и се обръщат с капачката надолу върху кухненска къпра. След няколко часа се обръщат и се оставят да се охладят напълно. Количеството е достатъчно за 5–7 малки буркана.