Фокача с розмарин и чери домати


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 500 г
    брашно
  • 1 пакетче
    суха мая
  • 1 ч. л.
    захар
  • 1 ч. л.
    сол
  • 120 г
    маслиново масло
  • 100 г
    чери домати
  • 1 стрък
    розмарин

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Маята, захарта, солта и 4 с. л. маслиново масло се смесват с брашното. Сипват се 350 мл топла вода и се замесва гладко тесто, което се слага в подходящ съд, покрива се и се оставя на топло за около 1 час (докато удвои обема си).
  2. accessibility.recipes.cookingstep

    Тестото се разточва и се слага в тава с незалепващо покритие и размери 32 на 22 см. Измитите и подсушени домати се разпределят върху тестото и отново се оставя да втасва (30 минути).


  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Отгоре се поръсва с още маслиново масло, натиска се с пръсти, за да се получат вдлъбнатини, и се овкусява със сол и ситно нарязания розмарин.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Пече се около 20 минути в загрята на 200°С фурна. Изпечената фокача се полива с още маслиново масло и се оставя 10 минути завита, след което се начупва или се реже на триъгълници.

Подобни рецепти