Фокача с розмарин и чери домати


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

500 г
брашно
1 пакетче
суха мая
1 ч. л.
захар
1 ч. л.
сол
120 г
маслиново масло
100 г
чери домати
1 стрък
розмарин

Приготвяне

1
Маята, захарта, солта и 4 с. л. маслиново масло се смесват с брашното. Сипват се 350 мл топла вода и се замесва гладко тесто, което се слага в подходящ съд, покрива се и се оставя на топло за около 1 час (докато удвои обема си).
2

Тестото се разточва и се слага в тава с незалепващо покритие и размери 32 на 22 см. Измитите и подсушени домати се разпределят върху тестото и отново се оставя да втасва (30 минути).


3
Отгоре се поръсва с още маслиново масло, натиска се с пръсти, за да се получат вдлъбнатини, и се овкусява със сол и ситно нарязания розмарин.
4
Пече се около 20 минути в загрята на 200°С фурна. Изпечената фокача се полива с още маслиново масло и се оставя 10 минути завита, след което се начупва или се реже на триъгълници.

Подобни рецепти