Кексчета с лимон и шоколадова глазура


Време за приготвяне
80 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Закуска
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

360 г
брашно
250 г
краве масло
240 мл
прясно мляко
4 бр.
яйца
60 мл
прясно изцеден лимонов сок
1 пакет
ванилова захар
1 щипка
сол
100 г
шоколад
120 мл
животинска сметана
70 г
захар
2 бр.
лимон
370 мл
вода
1 ч. л.
сода за хляб
2 с. л.
настъргана лимонова кора

Приготвяне

1
Водата и 300 г от захарта за захаросаните лимони се слагат в съд на котлона и когато захарта се разтопи, се прибавят нарязаните на резени лимони. Варят се около 8 минути. Изваждат се върху решетка да се охладят. После се нарязват на малки парченца.
2
Форми за кексчета се намазват с олио и се поръсват с брашно.
3
За тестото се смесват размекнатото масло със захарта и ваниловата захар, докато стане кремообразно. Добавят се яйцата, едно по едно, като се разбърква. Следват млякото, лимоновата кора и лимоновият сок.
4
Брашното се смесва със содата и солта и се сипва постепенно, като се бърка с шпатула. Накрая се слагат 1–2 лъжици от нарязаните захаросани лимони.
5
Тестото се разпределя във формите, без да се препълват, защото тестото ще се надигне при печенето. Пекат се в загрята на 180ºC фурна за 50 минути.
6
Кексчетата се охлаждат във формите, после се обръщат на поставка, за да се охладят напълно.
7
Сметаната за глазурата се слага на котлона да заври и се прибавя нарязаният шоколад. Бърка се, докато сместа стане гладка, и кексчетата се заливат с глазурата. Украсяват се със захаросани лимони. От посоченото количество продукти се получават около 12-14 броя кексчета.

Подобни рецепти