Крокети от боб, бобено пюре и лимонов боб


Време за приготвяне
30 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1900 г
бял боб от консерва
70 г
джинджифил
5 скилидки
чесън
4 бр.
люти чушки
200 г
краве масло
3 бр.
лимон
5 г
шарена сол
1 с.л.
сух естрагон
4 стръка
розмарин
8 стръка
босилек
11 стръка
мента
16 стръка
магданоз
100 г
брашно
200 г
едра галета
200 мл
маслиново масло
100 г
пресен спанак
1 бр.
портокал
4 бр.
дафинов лист
2 стръка
пресен лук

Приготвяне

1
За крокетите: 40 г пресен джинджифил, 4 скилидки чесън и 2 люти чушки се запържват. Добавят се 600 г от боба. Задушава се закратко, прибавят се 50 г краве масло и настърганата кора от 1 лимон. Овкусява се с 5 г шарена сол, сух естрагон и 2 стръка розмарин. Разбърква се. Добавят се нарязани наситно 4 стръка босилек, 4 стръка мента и 6 стръка магданоз. Изсипват се в купа и се намачкват. Брашното се смесва с вода до получаване на гъста каша, от която се оформят крокети. Панират се първо в брашнената каша и след това в едрата галета. Пържат се в добре загрята маслена баня. Крокетите се отцеждат върху хартия.
2
За пюрето от боб: спанакът, 6 стръка магданоз, 3 стръка мента, 4 стръка босилек, 2 стръка мащерка, 2 стръка розмарин, 1 скилидка чесън, кората от 1 лимон и сол на вкус се пасират заедно с маслиновото масло. Добавят се 300 г бял боб от консерва и се пасира отново. Трябва да се получи гъсто пюре.
3
За лимоновия боб: 30 г джинджифил, 3 скилидки чесън и 2 люти чушки се запържват. Добавят се 1 кг бял боб от консерва (заедно с бобената вода), дафиновите листа, 150 г краве масло, сокът от 1 лимон и се готви още 5-6 минути. Накрая се освежава с 3 стръка мащерка, кората от 1 лимон и 1 портокал, 4 стръка магданоз, перата на пресния лук и сол на вкус.
4
Крокетите се сервират върху лимоновия боб, заедно с бобеното пюре. Украсяват се с репички, мента и люта чушка.

Подобни рецепти