Пай с картофи и печурки


Време за приготвяне
65 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

700 г
картофи
250 г
печурки
1 ч.л.
суха мащерка
400 мл
готварска сметана
100 г
сирене „Моцарела“
50 г
настъргано сирене „Едам“
4 глави
шалот
2 бр.
яйца
30 мл
олио
1 ч.л.
сол

Приготвяне

1
Картофите се обелват, режат се на кръгчета с дебелина 0,5–1 см и се слагат в подходящ съд.
2
Заливат се с вода, прибавя се 1/2 ч. л. сол и се варят, докато омекнат, но не прекалено
3
Отцеждат се и се поставят в намаслена тава с диаметър 26 см. Печурките се сотират в силно сгорещен съд с малко олио, докато отделят течността си, след което се разпределят върху картофите заедно с наситнения шалот.
4
Сместа се разбърква внимателно и се поръсва с настърганите сирена „Моцарела” и „Едам”.
5
Яйцата се смесват със сметаната, сухата мащерка, 1/2 ч. л. сол, черен пипер и сместа се полива върху картофите.
6
Ястието се пече 30–35 минути в загрята на 200 °С фурна. Охлажда се и се поднася със салата по избор.
7
Вместо шалот можете да използвате 250 г праз лук.

Подобни рецепти