Панакота с малини


Време за приготвяне
20 мин
Трудност

категория
  • Десерти
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 500 мл
    сметана
  • 2 с. л.
    захар
  • 1 с. л.
    мед
  • 1 бр.
    ванилия
  • 200 г
    кисело мляко
  • 10 г
    желатин
  • 200 г
    пресни малини
  • 1 с. л.
    лимонов сок
  • 1 ч. л.
    ванилов екстракт
  • 3 с. л.
    вода

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    В съд с дебело дъно се слагат сметаната, захарта (2 с. л.), медът, ванилията и настъргана лимонова кора. След като сместа заври, се оставя на слаб огън за 2–3 минути.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Желатинът се слага във водата (следват се инструкциите на опаковката) за няколко минути да набъбне.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Сместа се дърпа от огъня, добавя се желатинът и се бърка, докато се разтвори, след което се сипва киселото мляко. Прецежда се през сито, за да се отстрани лимоновата кора, след  което се налива в чашки или малки купички. Охлажда се за кратко на стайна температура и се прибира за 3–4 часа в хладилник, за да стегне панакотата.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Малините се слагат в малък съд на слаб огън. Добавя се захар (3 с. л), вода, лимонов сок, ванилов екстракт и сместа се вари 2–3 минути. Дърпа се от котлона и се прецежда през сито, за да се отстранят малките твърди семенца.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Малиновият сос се оставя да се охлади добре в хладилник. Панакотата се сервира полята със соса и декорирана с пресни малини.

Подобни рецепти