Салата от кускус с пилешко и сушени кайсии


Време за приготвяне
30 мин
Трудност

категория
  • Салати

Съставки

Съставки за
 
Порции

600 г
пилешко филе
300 г
кускус
1 бр.
салата „Айсберг”
1 бр.
малка глава червен лук
0.5 бр.
лимон
300 мл
пилешки бульон
4 с. л.
маслиново масло „Помаче“
4 с. л.
маслиново масло „Екстра върджин“
1 бр.
домат
1 бр.
сушени кайсии
1 с. л.
люта паста
3 стръка
мента

Приготвяне

1
Пилешкият бульон се кипва и с него се залива кускусът.
2
Добавя се половината от маслиновото масло „Екстра върджин“ и се разбърква.
3
Купата се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя кускусът да набъбне за около 15 минути.
4
Пилешкото месо се изтънява, като се разрязва на две през средата като филии. Овкусява се със сол и черен пипер и се намазва с 2 с. л. маслиново масло „Помаче“. Запича се от двете страни в сгорещен грил тиган и се нарязва на кубчета.
5
От салатата „Айсберг“ се отстраняват външните листа и вътрешността се нарязва на тънко. Лукът се обелва и се нарязва на жулиен. Посолява се и се намачква с ръка.
6
Доматът се нарязва на кубчета.
7
Кайсиите се нарязват на дребно и се запържват в останалото маслиново масло „Помаче“. Прибавя се лютата паста и се разбърква.
8
В купа се смесват айсбергът, доматите, лукът, пилешкото месо, кускусът, наситнената мента и сокът от лимона. Посолява се, разбърква се и се поднася.
9
Сипва се набъбналият кускус, след 1–2 минути се дърпа от огъня, залива се с останалото маслиново масло „Екстра върджин“, разбърква се и се оставя да се охлади.

Подобни рецепти