Салата от печени кореноплодни зеленчуци


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Салати
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 400 г
    моркови
  • 2 глави
    червено цвекло
  • 2 бр.
    пащърнак
  • 1 бр.
    праз
  • 2 стръка
    селъри
  • 100 мл
    бял балсамов оцет
  • 100 мл
    маслиново масло
  • 2.5 с.л.
    мед
  • 4 стръка
    мащерка
  • 1 ч.л.
    дижонска горчица
  • 1 ч.л.
    сух риган
  • 150 г
    овче сирене
  • 0.25 ч.л.
    нигела

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Морковите, цвеклото и пащърнакът се обелват и се нарязват на кубчета. Овкусяват се със сол, черен пипер, мащерката, 2 с.л. от меда и половината от оцета и маслиновото масло.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Зеленчуците се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – за 30–40 минути. Трябва да се карамелизират.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Празът се почиства и се нарязва на шайби. Задушава се в 1 с.л. от маслиновото масло и малко вода, за да омекне. Целината се обелва и се нарязва на кубчета. Останалите маслиново масло и оцет се разбъркват с горчицата, останалия мед и ригана. Овкусява се със сол и черен пипер.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Зеленчуците се разбъркват с дресинга и се оставят да престоят поне 30 минути. Печените кореноплодни зеленчуци се поднасят с натрошено сирене и нигела.

Подобни рецепти