Салата от печени кореноплодни зеленчуци


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Салати
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

400 г
моркови
2 глави
червено цвекло
2 бр.
пащърнак
1 бр.
праз
2 стръка
селъри
100 мл
бял балсамов оцет
100 мл
маслиново масло
2.5 с.л.
мед
4 стръка
мащерка
1 ч.л.
дижонска горчица
1 ч.л.
сух риган
150 г
овче сирене
0.25 ч.л.
нигела

Приготвяне

1
Морковите, цвеклото и пащърнакът се обелват и се нарязват на кубчета. Овкусяват се със сол, черен пипер, мащерката, 2 с.л. от меда и половината от оцета и маслиновото масло.
2
Зеленчуците се пекат в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – за 30–40 минути. Трябва да се карамелизират.
3
Празът се почиства и се нарязва на шайби. Задушава се в 1 с.л. от маслиновото масло и малко вода, за да омекне. Целината се обелва и се нарязва на кубчета. Останалите маслиново масло и оцет се разбъркват с горчицата, останалия мед и ригана. Овкусява се със сол и черен пипер.
4
Зеленчуците се разбъркват с дресинга и се оставят да престоят поне 30 минути. Печените кореноплодни зеленчуци се поднасят с натрошено сирене и нигела.

Подобни рецепти