Смокиново чътни


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

800 г
пресни смокини
2 глави
червен лук
30 г
пресен джоджен
150 г
кафява захар „Мусковадо“
200 мл
ябълково вино (сайдер)
120 мл
балсамов оцет
2 с. л.
маслиново масло
1 бр.
лимон
40 мл
ябълков оцет
0.25 ч. л.
звезден анасон
2 щипки
канела
2 щипки
индийско орехче

Приготвяне

1
Лукът се нарязва на полумесеци, джинджифилът се обелва и се настъргва. Смокините се почистват и се нарязват на половини – ако са малки, или на четвъртини – ако са големи.
2
Лукът се запържва в маслиновото масло, докато започне да се карамелизира. Добавят се джинджифилът, смокините, ябълковият сайдер, балсамовият оцет, захарта, настърганата кора от лимона и сокът му, оцетът, звездният анасон, канелата и индийското орехче. Сместа се вари на слаб огън 1 час и 20 минути.
3
Готовото чътни се сипва в бурканите и се съхранява до 1 седмица в хладилник. Количеството е достатъчно за 2 буркана от 250 г. 

Подобни рецепти