Боб на фурна със сметана


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Предястия
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 бр.
    консерва боб (800 г)
  • 100 г
    бекон
  • 1 бр.
    домат
  • 200 г
    доматена паста
  • 50 мл
    готварска сметана
  • 5 г
    лют червен пипер
  • 2 с.л.
    олио
  • 1 с.л.
    брашно
  • 1 с.л.
    суха мащерка
  • 100 г
    лук

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Нарязаният на ситно лук се запържва в олиото до златисто.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Прибавя се беконът, нарязан на тънки лентички. Пържи се за кратко, поръсва се с брашното и малко след това се сипва и доматената паста.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    След като заври, се слага отцеденият и изплакнат боб, поръсва се с мащерката, лютия пипер, сол и черен пипер. Сместа се разбърква, оставя се на огъня за кратко, след което се отмества настрана.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Прибавя се готварската сметана и бобът се прехвърля в по-малък намазнен огнеупорен съд.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Покрива се с резените домат и се пече 20–25 минути в загрята на 200 °С фурна. Сервира се веднага.

Подобни рецепти