Тортелини с печена тиква


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

600
тиква
40 г
краве масло
300 г
брашно
3 бр.
яйца
100 мл
маслиново масло
50 г
сирене „Пармезан“
1 ч. л.
мед
2 глави
червен лук
2 скилидки
чесън
8 листа
салвия
150 мл
зеленчуков бульон
5 г
пушен червен пипер
1 бр.
лимон
40 г
бадеми
30 г
белени тиквени семки

Приготвяне

1
Маслото се загрява в подохдящ съд, така че да започне да образува пяна. Разбърква се непрекъснато, докато добие лешников цвят и аромат на ядки. Оставя се да се охлади. Така се приготвя кафявото масло.
2
Брашното се изсипва върху сух кухненски плот, оформя се кладенче, в което се чукват яйцата. Разбърква се внимателно с вилица, прибавят се сол и 30 мл маслиново масло.
3
Омесва се гладко и еластично тесто, което се завива във фолио за свежо съхранение и се оставя да почине за около 20 минути в хладилник.
4
Тиквата се почиства, обелва се и се нарязва на големи парчета. Посолява се, полива се с 50 мл маслиново масло и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност (около 45-60 минути).
5
След това се намачква с вилица, овкусява се с индийско орехче, половината от пармезана, настърган на ситно ренде, мед и сол. Сипва се половината от кафявото масло. В сместа се разбъркват и 1-2 листа нарязана на тънки лентички салвия. Плънката се оставя да се охлади.
6
Охладеното тесто се разточва с точилка на правоъгълна кора с дебелина от 0.4 см и с помощта на ринг с диаметър 7 см се изрязват кръгове.
7
В средата на всеки кръг се слага по 1 ч. л. от плънката. Ръбът се намазва с вода. Тестото се прегъва през средата, така че да се получи полумесеци и отвореният край се притиска, за да залепне.
8
Полумесеците се увиват около пръста като пръстен. Тортелините се варят в подсолена вода, докато изплуват на повърхността, и се изваждат.
9
Лукът се наситнява, а останалата салвия се нарязва на тънки лентички. Лукът се оставя да карамелизират в загрят с останалото маслиново масло тиган за около 7-8 минути. Добавят се чесънът, бульонът, пушеният червен пипер, половината от настърганата лимонова кора и втората половина от кафявото масло. Посолява се.
10
Сварените тортелини се прехвърлят в соса.
11
Останалата част от плънката се слага в пош и на дъното на чинията се правят точки. Отгоре се разпределят тортелини, заливат се със соса, поръсват се със запечените на сух тиган бадеми и семки, ленти пармезан, настъргана лимонова кора и листа салвия.

Подобни рецепти