Боб на фурна със сметана


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Предястия
  • Вегетариански ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 бр.
консерва боб (800 г)
100 г
бекон
1 бр.
домат
200 г
доматена паста
50 мл
готварска сметана
5 г
лют червен пипер
2 с.л.
олио
1 с.л.
брашно
1 с.л.
суха мащерка
100 г
лук

Приготвяне

1
Нарязаният на ситно лук се запържва в олиото до златисто.
2
Прибавя се беконът, нарязан на тънки лентички. Пържи се за кратко, поръсва се с брашното и малко след това се сипва и доматената паста.
3
След като заври, се слага отцеденият и изплакнат боб, поръсва се с мащерката, лютия пипер, сол и черен пипер. Сместа се разбърква, оставя се на огъня за кратко, след което се отмества настрана.
4
Прибавя се готварската сметана и бобът се прехвърля в по-малък намазнен огнеупорен съд.
5
Покрива се с резените домат и се пече 20–25 минути в загрята на 200 °С фурна. Сервира се веднага.

Подобни рецепти