Горски гъби с пържен хляб


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 кг
    гъби (пачи крак, челядинки, печурки, манатарки)
  • 100 г
    краве масло
  • 500 мл
    зеленчуков бульон
  • 1 с. л.
    брашно
  • 2 стръка
    мащерка
  • 4 скилидки
    чесън
  • 2 бр.
    жълтък
  • 1 бр.
    лимон
  • 100 мл
    прясно мляко
  • 4 бр.
    филии бял хляб

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Гъбите се почистват и се нарязват на кубчета. Запържват се на няколко пъти в 60 г от маслото.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    В 20 г масло се запържват чесънът, мащерката и брашното.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Бульонът се налива малко по малко, за да не се образуват бучки, и се кипва. Слагат се гъбите, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя на тих огън, под капак, за 15 –20 минути.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Жълтъците се разбиват с лимоновия сок и млякото. Гъбите се изваждат и се разпределят в чинии. Бульонът от варенето се редуцира наполовина. Застройва се с млечната смес и с получения сос се заливат гъбите.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Хлябът се реже на кубчета, запържва се до златисто в останалото масло и с него се гарнира ястието.

Подобни рецепти