Горски гъби с пържен хляб


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
гъби (пачи крак, челядинки, печурки, манатарки)
100 г
краве масло
500 мл
зеленчуков бульон
1 с. л.
брашно
2 стръка
мащерка
4 скилидки
чесън
2 бр.
жълтък
1 бр.
лимон
100 мл
прясно мляко
4 бр.
филии бял хляб

Приготвяне

1
Гъбите се почистват и се нарязват на кубчета. Запържват се на няколко пъти в 60 г от маслото.
2
В 20 г масло се запържват чесънът, мащерката и брашното.
3
Бульонът се налива малко по малко, за да не се образуват бучки, и се кипва. Слагат се гъбите, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя на тих огън, под капак, за 15 –20 минути.
4
Жълтъците се разбиват с лимоновия сок и млякото. Гъбите се изваждат и се разпределят в чинии. Бульонът от варенето се редуцира наполовина. Застройва се с млечната смес и с получения сос се заливат гъбите.
5
Хлябът се реже на кубчета, запържва се до златисто в останалото масло и с него се гарнира ястието.

Подобни рецепти