Картофени питки


Време за приготвяне
70 мин
Трудност

категория
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

700 г
картофи
225 г
брашно
1 бр.
яйце
500 г
кайма (60 % телешко месо и 40 % свинско)
80 г
лук
2 скилидки
чесън
75 мл
олио
75 мл
бяло вино
1 ч. л.
суха мащерка
1 с. л.
наситнен магданоз

Приготвяне

1
Картофите се измиват и се сваряват в подсолена вода. Отцеждат се, обелват се и се охлаждат.
2

Част от олиото (25 мл) се сгорещява и в него се сотира ситно нарязаният лук, до омекване. Прибавят се стритият чесън, каймата и сместа се пържи, докато каймата промени цвета си.


3
Налива се виното и готвенето продължава, докато се изпари виното. Наливат се 200 мл вода, прибавят се мащерката, сол и черен пипер и съдът се покрива с капак. Плънката се оставя да къкри на слаб огън още десет минути или докато се изпари течността. Дърпа се от огъня и се прибавя магданозът.
4
Охладените картофи се смачкват, слага се яйцето, малко сол и постепенно се прибавя брашното до образуването на гладко тесто. Ако е необходимо, можете да намалите или да увеличите количеството на брашното.
5
Тестото се разделя на 8 равни части, които се оформят като топки. Всяка се разточва върху набрашнен плот на питка с дебелина 0,5 см. Плънката се разпределя върху четирите питки, така че да остане 1 см празно място от ръба.
6
Покриват се с другите четири питки, като краищата се притискат леко, за да се слепят, и повърхността им се заглажда леко с ръка.
7
Картофените питки се пържат от двете страни в останалото олио. Изваждат се и се сервират топли.

Подобни рецепти