Коприва със сирена в тесто


Време за приготвяне
70 мин
Трудност

категория
  • Предястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

500 г
коприва
200 г
краве сирене
100 г
кашкавал
1 връзка
пресен лук
2 с.л.
маслиново масло
450 г
брашно
1 бр.
яйце
220 мл
прясно мляко
110 г
краве масло
0.5 ч.л.
бакпулвер
1 щипка
сол

Приготвяне

1
Копривата се почиства от дръжките, попарва се за 1 минута, отцежда се и се облива с леденостудена вода. Изстисква се, подсушава се и се нарязва на едро.
2
Пресният лук се наситнява и се запържва в маслиновото масло. Прибавя се копривата за кратко, съдът се отстранява от котлона и се слагат начупеното сирене и настърганият на едро кашкавал. Ако е необходимо, се овкусява със сол. Плънката се охлажда.
3
Брашното, бакпулверът и солта се смесват. Прибавя се нарязаното на кубчета студено масло. Намачква се с пръсти, до получаванто на трохи. Налива се прясното мляко и се чуква яйцето. Замесва се меко тесто, което не трябва да е лепкаво.
4
Разточва се върху набрашнен плот на правоъгълник с дебелина 0,5 см. Върху него се изсипва плънката и се заглажда.
5
Тестото се навива на стегнато руло и краищата се изрязват.
6
Оформят се парчета с дебелина около 2 см. Подреждат се легнали в тава с пергаментова хартия. Пекат се в загрята на 180°С фурна с вентилатор за около 45 минути.
7
От това количество излизат приблизително 16 парчета.

Подобни рецепти