Цвеклото се почиства добре и се поставя в съд с вода без да се бели. Покрива се с капак, слага се на огъня и се готви, докато омекне.
2
Отцежда се, оставя се да се охлади, обелва се и се нарязва на парчета с големина по желание.
3
Оцетът, захарта и солта се слагат в 1 л вода и сместа се слага да заври.
4
Бурканите се измиват добре и се пълнят с нарязаното цвекло.
5
Поставят се в тава заедно с капачките (капачките са в тавата, а не на бурканите).
6
Съдът се слага във фурна, настроена да се загрее до 70°С.
7
Щом се достигне желаната температура, тавата се изважда от фурната и саламурата се налива внимателно в бурканите.
8
Затварят се внимателно с капачките и се връщат във фурната за още 10 – 15 минути.Печката се изключва, а бурканите се оставят вътре докато изстинат напълно.
9
Така цвеклото може да се съхранява на хладно и тъмно място до 4 месеца. От това количество стават 4 буркана.
Съставки
Съставки за
Порции
2 кг
червено цвекло
200 мл
винен оцет
50 г
захар
1 с. л.
сол
Приготвяне
1
Цвеклото се почиства добре и се поставя в съд с вода без да се бели. Покрива се с капак, слага се на огъня и се готви, докато омекне.
2
Отцежда се, оставя се да се охлади, обелва се и се нарязва на парчета с големина по желание.
3
Оцетът, захарта и солта се слагат в 1 л вода и сместа се слага да заври.
4
Бурканите се измиват добре и се пълнят с нарязаното цвекло.
5
Поставят се в тава заедно с капачките (капачките са в тавата, а не на бурканите).
6
Съдът се слага във фурна, настроена да се загрее до 70°С.
7
Щом се достигне желаната температура, тавата се изважда от фурната и саламурата се налива внимателно в бурканите.
8
Затварят се внимателно с капачките и се връщат във фурната за още 10 – 15 минути.Печката се изключва, а бурканите се оставят вътре докато изстинат напълно.
9
Така цвеклото може да се съхранява на хладно и тъмно място до 4 месеца. От това количество стават 4 буркана.