Агнешка плешка с богата плънка


Време за приготвяне
240 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 бр.
    агнешка плешка
  • 400 г
    замразен грах
  • 8 стръка
    пресен джоджен
  • 5 бр.
    яйца
  • 1 връзка
    пресен лук
  • 150 г
    бекон
  • 80 г
    галета
  • 150 г
    краве масло
  • 1 ч.л.
    кориандър на зърна
  • 1 кг
    картофи
  • 1 бр.
    тиквичка
  • 250 мл
    прясно мляко
  • 2 скилидки
    чесън
  • 3 стръка
    пресен чесън

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    По ребрата на плешката с нож се прави прорез и отворът леко се разширява с ръце.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Беконът се реже на кубчета и се запича на сух тиган до златисто. Добавят се наситнените пресен лук и пресен чесън и се запържват за кратко.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Сварените яйца се обелват и се режат на ситно. Галетата се запържва в 20 г масло, докато стане златиста. Смесват се галетата, беконът с лука и чесъна, грахът, сварените яйца, сол, черен пипер и половината от наситнения джоджен, и се разбърква.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Приготвя се смес за намазване, като към 80 г масло се прибавят счуканият кориандър, сол и черен пипер. Месото се намазва отвътре и отвън.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Плънката се слага в отвора на плешката, като се притиска. Месото се затваря с дървени шишове, поставя се в тава и се наливат около 300 мл вода. Покрива се с намокрена пергаментова хартия и алуминиево фолио и се пече 3 часа в загрята на 180 °С фурна.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Хартията и фолиото се отстраняват, ако има нужда се налива още вода, и месото се пече на 240 °С около 15 минути, докато получи приятна златиста коричка.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Гарнитурата се приготвя, като тиквичката се измива, почиства се и без да се бели, се реже на малки кубчета. Запържва се до златисто в 20 г масло и се овкусява със сол.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Картофите се обелват, нарязват се на кубчета, сваряват се в подсолена вода и се пюрират. Прясното мляко се загрява с 30 г масло и сол на вкус.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Към пюрираните картофи се прибавят смачканият чесън, млякото с маслото, тиквичката, останалият наситнен джоджен и се разбъркват добре.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Месото се нарязва и се поднася с плънката и гарнитурата.

Подобни рецепти