Агнешка плешка с богата плънка


Време за приготвяне
240 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 бр.
агнешка плешка
400 г
замразен грах
8 стръка
пресен джоджен
5 бр.
яйца
1 връзка
пресен лук
150 г
бекон
80 г
галета
150 г
краве масло
1 ч.л.
кориандър на зърна
1 кг
картофи
1 бр.
тиквичка
250 мл
прясно мляко
2 скилидки
чесън
3 стръка
пресен чесън

Приготвяне

1
По ребрата на плешката с нож се прави прорез и отворът леко се разширява с ръце.
2
Беконът се реже на кубчета и се запича на сух тиган до златисто. Добавят се наситнените пресен лук и пресен чесън и се запържват за кратко.
3
Сварените яйца се обелват и се режат на ситно. Галетата се запържва в 20 г масло, докато стане златиста. Смесват се галетата, беконът с лука и чесъна, грахът, сварените яйца, сол, черен пипер и половината от наситнения джоджен, и се разбърква.
4
Приготвя се смес за намазване, като към 80 г масло се прибавят счуканият кориандър, сол и черен пипер. Месото се намазва отвътре и отвън.
5
Плънката се слага в отвора на плешката, като се притиска. Месото се затваря с дървени шишове, поставя се в тава и се наливат около 300 мл вода. Покрива се с намокрена пергаментова хартия и алуминиево фолио и се пече 3 часа в загрята на 180 °С фурна.
6
Хартията и фолиото се отстраняват, ако има нужда се налива още вода, и месото се пече на 240 °С около 15 минути, докато получи приятна златиста коричка.
7
Гарнитурата се приготвя, като тиквичката се измива, почиства се и без да се бели, се реже на малки кубчета. Запържва се до златисто в 20 г масло и се овкусява със сол.
8
Картофите се обелват, нарязват се на кубчета, сваряват се в подсолена вода и се пюрират. Прясното мляко се загрява с 30 г масло и сол на вкус.
9
Към пюрираните картофи се прибавят смачканият чесън, млякото с маслото, тиквичката, останалият наситнен джоджен и се разбъркват добре.
10
Месото се нарязва и се поднася с плънката и гарнитурата.

Подобни рецепти