Агнешки гювеч


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 бр.
    агнешка плешка
  • 800 г
    картофи
  • 2 бр.
    моркови
  • 500 г
    дребни печурки
  • 400 г
    замразен грах
  • 4 скилидки
    чесън
  • 1 връзка
    пресен лук
  • 500 мл
    тъмна бира
  • 1 бр.
    лимон
  • 0.5 връзка
    магданоз
  • 3 стръка
    розмарин
  • 0.25 връзка
    мащерка
  • 6 с.л.
    маслиново масло

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Агнешката плешка се почиства от излишните мазнини. Обезкостява се и се нарязва на едри парчета. Месото се пържи от двете страни до златисто в 4 с. л. сгорещено маслиново масло.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    В тава се слагат обелените и нарязани на шайби моркови, почистените и нарязани на едро картофи, наситненият чесън, нарязаните на ситно розмарин, мащерка и магданоз и настърганата кора от лимона.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Месото се слага в тавата при зеленчуците и се овкусява със сол и черен пипер. Разбърква се добре.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Съдът от пърженето на месото се деглазира с бирата, за да се отлепят ароматите, и тя се налива в тавата. Слага се капак или се покрива с алуминиево фолио. Пече се в загрята на 180 °С фурна с вентилатор за около 2 часа.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    След това се прибавят измитите печурки, нарязани на две. Полива се с останалото маслиново масло. Ястието се допича без капак на същата температура за още 30 минути.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Пресният лук се наситнява, а грахът се залива с вряла вода. Добавят се в съда и всичко се разбърква. Ястието се сервира топло.

Подобни рецепти