Бистра яхния с език и телешко шкембе


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 бр.
    телешко шкембе
  • 1 бр.
    телешки език
  • 1 глава
    лук
  • 1 глава
    червен лук
  • 5 стръка
    праз
  • 3 бр.
    морков
  • 1 глава
    целина
  • 1 бр.
    сушена люта чушка
  • 3 бр.
    дафинов лист
  • 6 бр.
    бахар на зърна
  • 10 бр.
    черен пипер на зърна
  • 2 връзки
    магданоз
  • 1 ч. л.
    девесил
  • 2 скилидки
    чесън
  • 50 мл
    маслиново масло
  • 1 с. л.
    пушен червен пипер
  • 1 бр.
    домат
  • 1 ч. л.
    чубрица
  • 4 бр.
    филии селски хляб
  • 100 мл
    готварска сметана
  • 2 ч. л.
    хрян (паста)

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Двата вида лук се почистват и се нарязват на четири. Единият стрък праз се реже на големи парчета, морковите също. Едната глава целина се обелва и също се нарязва на едри парчета. Зеленчуците се запичат на сух тиган.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    В голяма тенджера под налягане се слагат сухата люта чушка, бахарът, зърната черен пипер, едната връзка магданоз, шкембето, езикът, девесилът, запечените зеленчуци и се посолява. Сипва се вода, тенджерата се затваря и всичко се вари около 2 часа.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Месото се изважда, зеленчуците, заедно с един черпак от бульона, се смилат в блендер. Езикът се нарязва на филии, а шкембето на квадратни парчета.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Останалият праз се реже на кръгчета, целината – на малки кубчета, а чеснът – на тънки филийки. Запържват се в маслиново масло, докато омекнат. Посоляват се.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Добавят се шкембето и езикът и се оставят да се запържат леко. Поръсва се с пушен червен пипер и люто чили, добавя се нарязаният на кубчета домат и част от втората връзка наситненен магданоз. Изсипва се зеленчуковото пюре, налива се бульонът от варенето на месото, подправя се с чубрицата и ястието се вари около 15 минути.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Когато стане готова, яхнията се поръсва с останалия магданоз.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Хлябът се запича на грил тиган.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Сметаната се разбива и се посолява. Овкусява се с пастата от хрян и настъргана лимонова кора на вкус. Сместа се прехвърля в пош и филийките се декорират. Отгоре се украсява с магданоз и се напръсква с малко маслиново масло.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    По желание яхнията се поднася с люта чушка.

Подобни рецепти