Филе от сьомга с картофено пюре


Време за приготвяне
35 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

800 г
филе от сьомга
70 г
краве масло
1 бр.
лимон
1 скилидка
чесън
4 с. л.
пълнозърнесто брашно
1 шепа
едро смлени бадеми
700 г
картофи
150 мл
прясно мляко

Приготвяне

1
Картофите се обелват, нарязват се на дребно и се сваряват. Щом омекнат, се отцеждат и към тях се добавят солта, 30 г от маслото и топлото мляко. Намачкват се и се бъркат, докато се получи гладка смес.
2
Рибата се поръсва със сол и с лимоновия сок, оставя се за 10 минути. Смленият черен пипер се смесва с брашното. Рибата се овалва в брашно откъм кожата и се слага в тигана с останолото сгорещено масло. Добавя се стритият на паста чесън и филетата се пържат около 3 минути първо с кожата надолу, след което се обръщат и се пържат още 3 минути.
3
Рибата се изважда в чиния, а нарязаните бадеми се запържват в тигана за кратко, колкото да отпуснат аромата си. Сьомгата се поръсва със запържените бадеми и се сервира с гарнитура от картофено пюре и салата според сезона.

Подобни рецепти