Гювеч с пъстърва и зеленчуци


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
пъстърва
150 г
ориз
80 мл
олио
4 бр.
червени чушки
4 бр.
зелени чушки
4 бр.
домати
3 глави
лук
3 бр.
моркови
0.25 глава
целина
1 връзка
магданоз
1 бр.
дафинов лист

Приготвяне

1
Пъстървите се почистват и се филетират. Главите, костите и кожата се завързват в марля, слагат се в тенджера, налива се вода и се приготвя рибен бульон, като се прибавят 1 нарязана глава лук и дафиновият лист. Първоначално бульонът се отпенва, а когато е готов, се прецежда.
2
Останалият лук, морковите, чушките и целината се почистват, нарязват се на големи кубчета и се запържват на няколко пъти в половината олио. После всички се връщат обратно в съда, добавя се оризът и се разбърква. Слагат се обелените и нарязани на дребно домати и се наливат около 500 мл от рибния бульон.
3
Ястието се готви на умерен огън, докато оризът леко набъбне. След това се прехвърля в глинен съд, подправя се със сол и черен пипер, прибавя се половината от наситнения магданоз, похлупва се и се слага в студена фурна. Пече се около 45 минути в загрята на 180 °С фурна с вентилатор.
4
Филетата пъстърва се режат на едри парчета, поливат се с останалото олио и се овкусяват със сол и черен пипер. Рибата се слага при зеленчуците, ястието се връща във фурната и се пече още 10–20 минути на 220 °С.
5
Поднася се, поръсено с останалия магданоз.

Подобни рецепти