Лукът се реже на полумесеци и се запържва в маслото на умерен огън, като се посолява. Готви се, докато започне да се карамелизира.
2
accessibility.recipes.cookingstep
Сиренето се настъргва на едро ренде, яйцата се разбиват и се смесват със сметаната. Овкусяват се със сол, бял пипер и индийското орехче. Сиренето се разпределя по дъното на две форми за печене, а върху него се слага карамеленият лук. Заливат се с яйчената смес.
3
accessibility.recipes.cookingstep
Гратенът се пече около 30 минути в загрята на 180 °C фурна, с вентилатор. Оставя се да се охлади леко, нарязва се и се сервира.
Съставки
Съставки за
Порции
4 глави
лук
300 г
настъргано сирене „Гауда”
50 г
краве масло
3 бр.
яйца
250 мл
сметана
1 щипка
индийско орехче
Приготвяне
1
accessibility.recipes.cookingstep
Лукът се реже на полумесеци и се запържва в маслото на умерен огън, като се посолява. Готви се, докато започне да се карамелизира.
2
accessibility.recipes.cookingstep
Сиренето се настъргва на едро ренде, яйцата се разбиват и се смесват със сметаната. Овкусяват се със сол, бял пипер и индийското орехче. Сиренето се разпределя по дъното на две форми за печене, а върху него се слага карамеленият лук. Заливат се с яйчената смес.
3
accessibility.recipes.cookingstep
Гратенът се пече около 30 минути в загрята на 180 °C фурна, с вентилатор. Оставя се да се охлади леко, нарязва се и се сервира.