Лучен гратен


Време за приготвяне
90 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 4 глави
    лук
  • 300 г
    настъргано сирене „Гауда”
  • 50 г
    краве масло
  • 3 бр.
    яйца
  • 250 мл
    сметана
  • 1 щипка
    индийско орехче

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът се реже на полумесеци и се запържва в маслото на умерен огън, като се посолява. Готви се, докато започне да се карамелизира.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Сиренето се настъргва на едро ренде, яйцата се разбиват и се смесват със сметаната. Овкусяват се със сол, бял пипер и индийското орехче. Сиренето се разпределя по дъното на две форми за печене, а върху него се слага карамеленият лук. Заливат се с яйчената смес.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Гратенът се пече около 30 минути в загрята на 180 °C фурна, с вентилатор. Оставя се да се охлади леко, нарязва се и се сервира.

Подобни рецепти