Ньоки със зеленчуци и бекон


Време за приготвяне
70 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

500 г
сирене „Рикота”
250 г
брашно
150 г
листа от пресен спанак
175 г
сирене „Грана падано“
2 бр.
яйца
150 г
чери домати
6 скилидки
чесън
1 стрък
розмарин
200 мл
маслиново масло
200 г
зелен фасул
100 г
тънки резени бекон

Приготвяне

1
Чери доматите се запържват в половината от маслиновото масло. Прехвърлят се в тава, подправят се с розмарина, малко сол и черен пипер и се пекат 30 минути в загрята на 180 °С фурна.
2
Зеленият фасул се сварява в подсолена вода.
3
Беконът се запържва в тиган до златисто, след което се изважда върху кухненска хартия да се охлади.
4
Спанакът се слага във вряща вода за 3–4 минути, след което се охлажда под течаща студена вода. Отцежда се добре и се нарязва на ситно.
5
Прибавят се рикотата, брашното, яйцата, 100 г фино настъргано сирене „Грана падано” и 1/2 ч. л. сол. Замесва се меко тесто.
6
В подходящ съд се кипва вода и в нея се варят ньоките, като се оформят с лъжица. Готвят се, докато изплуват на повърхността. Изваждат се в чиния, като 75 мл от течността, в която са се варили, се запазва.
7
Чесънът се обелва и се запържва в останалото маслиново масло в съда, използван за пържене на чери доматите. Прибавят се зеленият фасул и ньоките. Налива се от водата, в която са се варили ньоките и 75 г фино настъргано сирене „Грана падано“. Всичко се разбърква внимателно и се готви, докато сосът стане кремообразен. Подправя се със сол и черен пипер.
8
Ястието се сервира със запържените чери домати и ситно нарязан хрупкав бекон.

Подобни рецепти