Пъдпъдъци с лимонов сос и хрупкави брускети


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Бургери, сандвичи и брускети

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 6 бр.
    пъдпъдък
  • 100 г
    тънки резени бекон
  • 1 глава
    чесън
  • 1 бр.
    портокал
  • 1.5 бр.
    лимон
  • 2 стръка
    розмарин
  • 125 мл
    бяло вино
  • 60 г
    краве масло
  • 1 бр.
    багета
  • 100 г
    маслини „Каламата“
  • 100 г
    черни маслини (без костилки)
  • 100 мл
    маслиново масло
  • 2 бр.
    аншоа от консерва
  • 1 с. л.
    каперси

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Корите на портокала и лимона се настъргват. Лимонът се филетира, а розмаринът се наситнява.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Пъдпъдъците се овкусяват със сол и черен пипер. Покриват се с ленти бекон и се запържват до златисто всгорещено масло на няколко пъти. Изваждат се в тава.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    В същата мазнина за кратко се запържват корите от цитрусите, розмаринът и разполовената глава чесън. Изсипват се върху месото.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Пъдпъдъците се пекат за 8–10 минути в загрята на 200 °С фурна с вентилатор. Изваждат се и се оставят настрана, а тавата със соса от печенето се слага на умерен огън. Прибавят се филетата лимон, налива се виното и се оставя да се редуцира, докато течността намали обема си наполовина и леко се сгъсти.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Дърпа се от котлона и се добавят около 60 г студено краве масло. Разбърква се добре, докато се получи гъст, плътен и гладък сос.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Тапенадата се приготвя като маслините, каперсите, чесънът и аншоата се смилат. Получената смес се овкусява със сол, черен пипер, настърганата кора и сока от 1/2 лимон. Налива се и маслиновото масло и се разбърква добре.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Багетата се реже на филийки, които се запичат в загрята на 180°С фурна с вентилатор. Изваждат се и се намазват с тапенадата.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Пъдпъдъците се поднасят със соса и брускетите.

Подобни рецепти