Пълнена балканска пъстърва със спаначено суфле и цитрусов винегрет с естрагон


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

4 бр.
пъстърва
4 бр.
яйца
50 г
сирене „Пармезан“
60 г
брашно
60 г
краве масло
1 л
прясно мляко
4 г
индийско орехче
4 скилидки
чесън
1 бр.
шалот
150 мл
маслиново масло
500 г
спанак
0.5 връзка
копър
0.5 връзка
пресен естрагон
1 бр.
лимон
8 бр.
моркови
10 г
семена от резене
10 г
сух естрагон

Приготвяне

1
Маслото се разтопява в загрят съд и брашното се запържва в него. Сипва се прясното мляко, подправя се с 2 г от индийското орехче, солта и черния пипер. Готви се на умерен огън за около 10 минути и след това се охлажда.
2
В тиган с 50 мл маслиново масло се запържват шалотът, 2 скилидки чесън и пресният спанак. Овкусява се с наситнен копър, естрагон, сол, кората от 1/2 лимон и още 2 г индийско орехче. Задушеният спанак се оставя да се охлади.
3
Пъстървата се филетира като се прави разрез от гърба до средата на филето от двете страни на костта. След това с помощта на ножица се изрязват предният и задният край на костта. Рибата се отваря така, че в средата да се получи място, в което да се сипе суфлето.
4
Охладеният спанак се наситнява с нож, към него в купа се добавят жълтъците на 4 яйца и пармезанът.
5
В отделна купа белтъците се разбиват на сняг и последователно се смесват студеният бешамел със спаначената смес и накрая - с разбития белтък. Разбърква се внимателно така, че сместа да стане еднородна.
6
В намазнена с маслиново масло тава се поставят вече подготвените пъстърви и морковите, посолява се и спаначената смес се изсипва в отвора на рибата.
7
Пече се в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути.
8
В подходящ съд се начукват семената от резене, 2 скилидки чесън, сол и естрагон. Прибавят се 50 мл маслиново масло, останалата лимонова кора, лимонов сок на вкус и се разбърква.
9
Пъстървите се сервират с печените моркови, винегрета, парченца лимон и стръкчета копър.

Подобни рецепти