Филе от лаврак с провансалска леща


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Рибни ястия
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 4 бр.
    филета от лаврак
  • 200 г
    черна леща белуга
  • 4 скилидки
    чесън
  • 4 бр.
    шалот
  • 5 стръка
    розмарин
  • 5 стръка
    мащерка
  • 1 бр.
    домат
  • 10 гр.
    сол
  • 200 мл
    доматен сок
  • 100 мл
    маслиново масло
  • 200 мл
    бяло вино
  • 20 г
    краве масло
  • 100 мл
    сметана
  • 15 г
    див лук
  • 1 бр.
    лайм
  • 1 бр.
    дафинов лист
  • 4 бр.
    бахар на зърна
  • 4 бр.
    черен пипер на зърна
  • 1 лист
    праз
  • 50 г
    морков
  • 50 г
    глава целина

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Лещата се сварява за около 20 минути заедно с букет „Гарни“, приготвен от дафинов лист, 2 стръка мащерка, парче целина, парче морков, бахар, черен пипер и праз лук за завиване. 
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Наситнените чесън и лук шалот се запържват в 30 мл маслиново масло заедно с мащерката и розмарина.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Прибавя се лещата, доматът, нарязан на кубчета, доматеният сок, посолява се и се готви 3-5 минути.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Виното се редуцира до 30 мл. В касерола се смесват редуцираното вино и сметаната, и след като кипне, се отстранява от котлона.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Прибавя се студеното масло и се бърка до получването на гъст сос. Овкусява се със сок от лайм, див лук и сол.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Филетата лаврак се прорязват от страната на кожата внимателно и се посоляват. Пекат се в горещ тиган, с малко маслиново масло със скилидка чесън и стръкче мащерка.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Лещата се сервира в ринг, около нея се сипва сос, а отгоре се поставя филето. Гарнира се с див лук.

Подобни рецепти