Пълнени свински гърди с швейцарски сирена и пушена шунка


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 2 кг
    обезкостени свински гърди с кожа
  • 50 г
    дижонска горчица
  • 200 г
    пушена шунка
  • 200 г
    бекон на ленти
  • 100 г
    полутвърди швейцарски сирена (например “Грюер”)
  • 3 бр.
    моркови
  • 250 г
    целина
  • 6 скилидки
    чесън
  • 1 стрък
    розмарин
  • 2 стръка
    наситнен розмарин
  • 0.5 връзка
    магданоз
  • 2 глави
    лук
  • 20 мл
    сос „Уорчестър”
  • 1 бр.
    лимон
  • 1 стрък
    селъри
  • 200 мл
    червено вино
  • 500 мл
    телешки бульон
  • 20 г
    краве масло
  • 20 г
    брашно
  • 30 г
    едрозърнеста горчица

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    От страната на кожата на месото се правят прорези, така че да се получат квадрати. След това месото се разрява така, че да се получи “пеперуда”. Овкусява се със сол и черен пипер, намазва се с горчица и върху едната половина се подреждат лентите бекон.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Един морков, 50 г от целината и една глава лук се нарязязват на малки кубчета, три скилидки чесънът, стрък розмарин и магданозът се наситняват. Шунката се нарязва на ленти.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    В сгорещено маслиново масло се запържват морковите, целината, чесънът, лукът, магданозът и розмаринът. Овкусяват се със сол и черен пипер, сос “Уорчестър”, добавя се шунката и всичко се пържи около 5 - 6 минути, до златисто. Сместа се прехвърля в купа и към нея се добавят настърганите на едро сирена и кората от половин лимон, разбърква се добре и се разпределя върху покритото с бекон месо.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Месото се прехлупва и се завързва с конец за печене, така че да се получи стегнато руло и плънката да не изтича.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Рулото се поставя в тава за печене и в нея се слагат една глава лук, нарязана на четвъртини, 2 моркова, нарязани на едро, нарязан на едро стрък селъри, 200 г нарязана на големи кубчета целина, наливат се виното и бульонът, добавят се останалите клонки розмарин и смачканите скилидки чесън.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Тавата се слага в загрята на 200 градуса фурна и се пече около 2.30 - 3 часа. Ако кожата започне да потъмнява много се покрива с хартия за печене.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    След като месото се опече се изважда от тавата и сосът се прецежда. Отделят се 400 мл от него. Брашното се запържва в маслото до златисто, постепенно и при постоянно бъркане се налива сосът от печенето, подправя се със сол и черен пипер на вкус и се добавя едрозърнестата горчица.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Рулото се нарязва на филии и се поднася със соса.

Подобни рецепти