Пържен шаран със сос


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1.5 кг
    шаран
  • 1 ч.л.
    сух естрагон
  • 1 глава
    лук
  • 0.5 глава
    пащърнак
  • 100 г
    белени бадеми
  • 0.5 брой
    лимон
  • 100 мл
    бяло вино „Совиньон блан“
  • 2 с.л.
    маслиново масло
  • 3 стръка
    целина
  • 3 бр.
    дафинов лист
  • 0.5 ч.л.
    бахар на зърна
  • 0.5 ч.л.
    захар
  • 2 с.л.
    брашно

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Рибата се почиства и се нарязва на котлети. Брашното се смесва със солта, черния пипер и естрагона. Рибата се овалва в ароматното брашно и се пържи в сгорещено маслиново масло от двете страни до златисто.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Лукът за соса се нарязва на полумесеци и се запържва в маслиновото масло до златисто. Залива се с 1 л вода, прибавят се наситненият керевиз, нарязаният на ситно пащърнак, дафиновите листа и бахарът. Оставя се на котлона на слаб огън за около 20 минути. След това се прецежда, налива се виното, слага се настърганата кора от лимона и половината му сок, както и захарта.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Бадемите се нарязват на дълго и тънко, сипват се към ароматния бульон и се оставя да кипне за 5 минути. Брашното се запича на сух тиган, прибавя се към горещия бульон при непрестанно бъркане, за да не се образуват бучки. Кипва се и щом леко се сгъсти, сосът е готов. Подправя се със сол и черен пипер. Рибата се подрежда в чинии и се поднася със соса.

Подобни рецепти