Пай с горски гъби и свинско


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия
Съставки за
 
Порции

  • 320 г
    брашно
  • 150 г
    краве масло
  • 1 ч. л.
    смлян кимион
  • 1 бр.
    яйце
  • 500 г
    свински гърди
  • 3 глави
    лук
  • 6 бр.
    моркови
  • 6 скилидки
    чесън
  • 1.5 връзка
    магданоз
  • 5 бр.
    дафинов лист
  • 10 бр.
    бахар на зърна
  • 12 стръка
    мащерка
  • 1 с. л.
    пипер меланж
  • 1 с. л.
    горчица
  • 100 мл
    червено вино
  • 200 мл
    вода
  • 1 с. л.
    олио
  • 200 г
    челядинки
  • 250 г
    печурки (микс от бели и кафяви)
  • 400 г
    кладница
  • 1 бр.
    лимон
  • 100 г
    нарязани лешници

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 320 г
    брашно
  • 150 г
    краве масло
  • 1 ч. л.
    смлян кимион
  • 1 бр.
    яйце
  • 500 г
    свински гърди
  • 3 глави
    лук
  • 6 бр.
    моркови
  • 6 скилидки
    чесън
  • 1.5 връзка
    магданоз
  • 5 бр.
    дафинов лист
  • 10 бр.
    бахар на зърна
  • 12 стръка
    мащерка
  • 1 с. л.
    пипер меланж
  • 1 с. л.
    горчица
  • 100 мл
    червено вино
  • 200 мл
    вода
  • 1 с. л.
    олио
  • 200 г
    челядинки
  • 250 г
    печурки (микс от бели и кафяви)
  • 400 г
    кладница
  • 1 бр.
    лимон
  • 100 г
    нарязани лешници

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Брашното (1 с. л. се отделя) се разбърква със солта и кимиона. 130 г от студеното масло се нарязва на кубчета, претрива се с овкусеното брашно, добавя се яйцето и се замесва твърдо тесто. Прибира се в хладилник за поне 30 минути.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Две глави лук се нарязват на четвъртини, а 4 от морковите на кръгчета. Месото се намазва с горчица и заедно с 4 скилидки чесън, дръжките от 1 връзка магданоз, бахарът, дафиновите листа, 10 стръка мащерка, пиперът меланж, горчицата и водата се слагат в тава. Налива се виното и се пече 1 час и 30 минути на 180 градуса с вентилатор, докато месото стане крехко. Когато e готово, се накъсва.
  3. accessibility.recipes.cookingstep

    Останалите моркови, лук, чесън и дръжките от 1/3 връзка магданоз се наситняват и се запържват в олиото и останалото масло. Добавя се отделеното брашно, което се запържва до златисто.


  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Печурките се нарязват на едри парчета и се слагат при зеленчуците, заедно с накъсаните гъби кладница и челядинките. Ако е необходимо, се сипва още мазнина. Когато гъбите омекнат, се добавя сосът от печеното месо, овкусява се с 3 стръка мащерка и се посолява. Добавя се накъсаното месо, наситненият магданоз, настърганата лимонова кора и се поръсва с прясно смлян черен пипер. Готви се 5–10 минути.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Тестото се разточва на кора с дебелина 0,5 мм. Слага се в подходяща форма за печене. Надупчва се с вилица и се пече в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 15–20 минути.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    В купа се смесват предварително накълцаните на едро лешници, 5 стръка наситнен магданоз, 2 стръка мащерка и сол на вкус.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Плънката се изсипва върху изпечената кора. Поръсва се с лешниковата смес и паят се допича за още 10 минути във фурната на 180 градуса.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Паят се сервира топъл.

Подобни рецепти