
Пай с горски гъби и свинско
Време за приготвяне
120 минТрудност
категория
- Рецептите на chef Ангелов
- Основни ястия
Съставки за
Порции
- 320 гбрашно
- 150 гкраве масло
- 1 ч. л.смлян кимион
- 1 бр.яйце
- 500 гсвински гърди
- 3 главилук
- 6 бр.моркови
- 6 скилидкичесън
- 1.5 връзкамагданоз
- 5 бр.дафинов лист
- 10 бр.бахар на зърна
- 12 стръкамащерка
- 1 с. л.пипер меланж
- 1 с. л.горчица
- 100 млчервено вино
- 200 млвода
- 1 с. л.олио
- 200 гчелядинки
- 250 гпечурки (микс от бели и кафяви)
- 400 гкладница
- 1 бр.лимон
- 100 гнарязани лешници
Съставки
Съставки за
Порции
- 320 гбрашно
- 150 гкраве масло
- 1 ч. л.смлян кимион
- 1 бр.яйце
- 500 гсвински гърди
- 3 главилук
- 6 бр.моркови
- 6 скилидкичесън
- 1.5 връзкамагданоз
- 5 бр.дафинов лист
- 10 бр.бахар на зърна
- 12 стръкамащерка
- 1 с. л.пипер меланж
- 1 с. л.горчица
- 100 млчервено вино
- 200 млвода
- 1 с. л.олио
- 200 гчелядинки
- 250 гпечурки (микс от бели и кафяви)
- 400 гкладница
- 1 бр.лимон
- 100 гнарязани лешници
Приготвяне
- accessibility.recipes.cookingstepБрашното (1 с. л. се отделя) се разбърква със солта и кимиона. 130 г от студеното масло се нарязва на кубчета, претрива се с овкусеното брашно, добавя се яйцето и се замесва твърдо тесто. Прибира се в хладилник за поне 30 минути.
- accessibility.recipes.cookingstepДве глави лук се нарязват на четвъртини, а 4 от морковите на кръгчета. Месото се намазва с горчица и заедно с 4 скилидки чесън, дръжките от 1 връзка магданоз, бахарът, дафиновите листа, 10 стръка мащерка, пиперът меланж, горчицата и водата се слагат в тава. Налива се виното и се пече 1 час и 30 минути на 180 градуса с вентилатор, докато месото стане крехко. Когато e готово, се накъсва.
- accessibility.recipes.cookingstep
Останалите моркови, лук, чесън и дръжките от 1/3 връзка магданоз се наситняват и се запържват в олиото и останалото масло. Добавя се отделеното брашно, което се запържва до златисто.
- accessibility.recipes.cookingstepПечурките се нарязват на едри парчета и се слагат при зеленчуците, заедно с накъсаните гъби кладница и челядинките. Ако е необходимо, се сипва още мазнина. Когато гъбите омекнат, се добавя сосът от печеното месо, овкусява се с 3 стръка мащерка и се посолява. Добавя се накъсаното месо, наситненият магданоз, настърганата лимонова кора и се поръсва с прясно смлян черен пипер. Готви се 5–10 минути.
- accessibility.recipes.cookingstepТестото се разточва на кора с дебелина 0,5 мм. Слага се в подходяща форма за печене. Надупчва се с вилица и се пече в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 15–20 минути.
- accessibility.recipes.cookingstepВ купа се смесват предварително накълцаните на едро лешници, 5 стръка наситнен магданоз, 2 стръка мащерка и сол на вкус.
- accessibility.recipes.cookingstepПлънката се изсипва върху изпечената кора. Поръсва се с лешниковата смес и паят се допича за още 10 минути във фурната на 180 градуса.
- accessibility.recipes.cookingstepПаят се сервира топъл.