Патешко бутче с булгур и сушени плодове


Време за приготвяне
150 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

2 бр.
патешки бутчета
500 г
патешка мас
8 бр.
дафинов лист
10 бр.
бахар на зърна
1 с. л.
пипер меланж
1 с. л.
провансалски билки
5 стръка
мащерка
6 скилидки
чесън
2 с. л.
сушена лавандула
30 мл
олио
60 г
краве масло
1 стрък
селъри
1 бр.
морков
1 стрък
праз
1 с. л.
брашно
1 л
пилешки бульон
230 г
сушени сливи
50 мл
коняк
7 стръка
мащерка
1 връзка
магданоз
1 бр.
портокал
100 г
булгур
20 г
белени тиквени семки
100 г
сушени кайсии

Приготвяне

1
Маста се разтопява в дълбок съд. Добавят се дафиновите листа, бахарът, пиперът, билките, мащерката и 5 скилидки чесън.
2
Бутчетата се слагат в подходящ съд за печене, посоляват се и се овкусяват с половината лавандула. Заливат се с овкусената мас.
3
Пекат са в предварително загрята фурна с вентилатор на 120 градуса за 2 часа.
4
Целината, морковът, 1 скилидка чесън и празът се запържват в 30 мл олио и 30 г масло. След като омекнат, се добавя брашното и се запържва отново. Налива се бульонът. Добавят се 150 г предварително накиснати в коняка сливи, останалата лавандула, 5 стръка мащерка и 5 стръка магданоз.
5
Настъргва се кората на портокола. Бутчетата се слагат в соса и се готвят още 30 минути във фурната на 180 градуса.
6
Булгурът се сварява. Тиквените семки се запържват леко в маслото, добавят се булгурът, нарязаните на кубчета кайсии и останалите сливи. Овкусява се с 2 стръка мащерка, ½ връзка магданоз и сол на вкус. Бутчетата се сервират върху булгура и се заливат със соса.

Подобни рецепти