Патешко бутче с булгур и сушени плодове


Време за приготвяне
150 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 2 бр.
    патешки бутчета
  • 500 г
    патешка мас
  • 8 бр.
    дафинов лист
  • 10 бр.
    бахар на зърна
  • 1 с. л.
    пипер меланж
  • 1 с. л.
    провансалски билки
  • 5 стръка
    мащерка
  • 6 скилидки
    чесън
  • 2 с. л.
    сушена лавандула
  • 30 мл
    олио
  • 60 г
    краве масло
  • 1 стрък
    селъри
  • 1 бр.
    морков
  • 1 стрък
    праз
  • 1 с. л.
    брашно
  • 1 л
    пилешки бульон
  • 230 г
    сушени сливи
  • 50 мл
    коняк
  • 7 стръка
    мащерка
  • 1 връзка
    магданоз
  • 1 бр.
    портокал
  • 100 г
    булгур
  • 20 г
    белени тиквени семки
  • 100 г
    сушени кайсии

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Маста се разтопява в дълбок съд. Добавят се дафиновите листа, бахарът, пиперът, билките, мащерката и 5 скилидки чесън.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Бутчетата се слагат в подходящ съд за печене, посоляват се и се овкусяват с половината лавандула. Заливат се с овкусената мас.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Пекат са в предварително загрята фурна с вентилатор на 120 градуса за 2 часа.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Целината, морковът, 1 скилидка чесън и празът се запържват в 30 мл олио и 30 г масло. След като омекнат, се добавя брашното и се запържва отново. Налива се бульонът. Добавят се 150 г предварително накиснати в коняка сливи, останалата лавандула, 5 стръка мащерка и 5 стръка магданоз.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Настъргва се кората на портокола. Бутчетата се слагат в соса и се готвят още 30 минути във фурната на 180 градуса.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Булгурът се сварява. Тиквените семки се запържват леко в маслото, добавят се булгурът, нарязаните на кубчета кайсии и останалите сливи. Овкусява се с 2 стръка мащерка, ½ връзка магданоз и сол на вкус. Бутчетата се сервират върху булгура и се заливат със соса.

Подобни рецепти