Пилешка яхния с пащърнак и целина


Време за приготвяне
150 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1.6 кг
пиле
400 г
пащърнак
200 г
глава целина
1 бр.
картоф
1 скилидка
чесън
1 стрък
праз
2 глави
лук
1 бр.
дафинов лист
1 бр.
морков
200 мл
сметана
3 с.л.
маслиново масло
0.5 ч.л.
индийско орехче

Приготвяне

1
Пилето се сварява в голямо количество вода заедно с дафиновия лист, едната глава лук и моркова, нарязани на едро, като от време на време се отпенва. Когато е готово, се изважда от бульона, охлажда се леко, кожата и костите се отстраняват, а месото се нарязва на едри парчета. Бульонът се запазва.
2
Пащърнакът, целината и картофът се обелват и се нарязват на малки кубчета. Чесънът, останалият лук и празът се наситняват. Зеленчуците, с изключение на картофа, се запържват в маслиновото масло на умерен огън, докато леко омекнат, без да се карамелизират.
3
Добавя се картофът, налива се пилешкият бульон и се подправя със сол и черен пипер. Оставя се да къкри на умерен огън, докато зеленчуците омекнат. След това се пасира и се налива сметаната. Поръсва се с индийското орехче и се слага месото. Яхнията се готви още 5 минути на слаб огън и е готова.

Подобни рецепти