Пиян шаран


Време за приготвяне
75 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 бр.
    шаран
  • 100 г
    червен лук
  • 400 г
    картофи
  • 300 г
    зелени чушки
  • 300 г
    домати
  • 3 скилидки
    чесън
  • 50 мл
    олио
  • 300 мл
    бяло вино
  • 1 бр.
    лайм
  • 1 ч. л.
    захар

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Шаранът се почиства, измива се и се подсушава с кухненска хартия. Овкусява се със сол и черен пипер и се слага в тава, покрита с хартия за печене. Намазва се леко с олио. Препоръчтелно е шаранът да е с големина 1.5 кг. Пече се около 45 минути в загрята на 180°С фурна. По време на печенето, рибата се полива със сос, приготвен от виното и сока от лайм.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Картофите се режат на кубчета, сваряват се в подсолена вода, след което се отцеждат добре и се оставят настрана.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Червеният лук се реже на шайби и се запържва до омекване в останалото сгорещено олио. Прибавят се нарязаните на пръчици чушки и се готвят за кратко, докато омекнат. Слага се нарязаният чесън, разбърква се за кратко и се сипват доматите и захарта. Сместа се задушава около 2 минути. Подправя се със сол и черен пипер, и се добавят сварените картофи. Ястието се разбърква и се оставя настрана.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Шаранът се изважда от фурната, слагат се зеленчуците и ястието се връща обратно във фурната да се запече за още 15–20 минути. Поднася се топло.

Подобни рецепти