Пиян шаран


Време за приготвяне
75 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 бр.
шаран
100 г
червен лук
400 г
картофи
300 г
зелени чушки
300 г
домати
3 скилидки
чесън
50 мл
олио
300 мл
бяло вино
1 бр.
лайм
1 ч. л.
захар

Приготвяне

1
Шаранът се почиства, измива се и се подсушава с кухненска хартия. Овкусява се със сол и черен пипер и се слага в тава, покрита с хартия за печене. Намазва се леко с олио. Препоръчтелно е шаранът да е с големина 1.5 кг. Пече се около 45 минути в загрята на 180°С фурна. По време на печенето, рибата се полива със сос, приготвен от виното и сока от лайм.
2
Картофите се режат на кубчета, сваряват се в подсолена вода, след което се отцеждат добре и се оставят настрана.
3
Червеният лук се реже на шайби и се запържва до омекване в останалото сгорещено олио. Прибавят се нарязаните на пръчици чушки и се готвят за кратко, докато омекнат. Слага се нарязаният чесън, разбърква се за кратко и се сипват доматите и захарта. Сместа се задушава около 2 минути. Подправя се със сол и черен пипер, и се добавят сварените картофи. Ястието се разбърква и се оставя настрана.
4
Шаранът се изважда от фурната, слагат се зеленчуците и ястието се връща обратно във фурната да се запече за още 15–20 минути. Поднася се топло.

Подобни рецепти