Пуешко роле с горски гъби и хрупкава целина


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 бр.
    пуйка
  • 1 глава
    лук
  • 5 скилидки
    чесън
  • 75 г
    магданоз
  • 2 бр.
    дафинов лист
  • 750 г
    микс от гъби (манатарки, кладница, печурки)
  • 50 г
    нарязани сушени червени боровинки
  • 1 с. л.
    маслиново масло
  • 0.5 бр.
    лимон
  • 300 мл
    пилешки бульон
  • 0.5 глава
    червен лук
  • 2 бр.
    моркови
  • 50 г
    краве масло
  • 1 л
    червено вино
  • 50 мл
    коняк
  • 1 бр.
    пръчка канела
  • 2 бр.
    звезден анасон
  • 2 г
    смлян кардамон
  • 6 бр.
    карамфил
  • 1 бр.
    шушулка ванилия
  • 2 бр.
    портокали
  • 50 г
    мед
  • 1 с. л.
    нишесте
  • 1 с. л.
    вода
  • 1 глава
    целина
  • 3 с. л.
    брашно
  • 200 г
    панко галета

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Пуйката се обезкостява, като се внимава кожата да остане цяла.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Наситненият лук се задушава в маслиново масло. Посолява се. Към него се добавят нарязаните скилидки чесън, дръжките магданоз и дафиновите листа. Сипват се нарязаните на филийки гъби, боровинките, маслото, наситнените листа магданоз, настърганата лимонова кора. Плънката се готви, докато гъбите омекнат. Дафиновите листа се отстраняват.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Обезкостената пуйка се посолява от вътрешната страна, върху нея се разпределя плънката. Месото се навива на стегнато руло и се завързва с конец.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Рулото се прехвърля в подходяща тавичка, в нея се сипва пилешкият бульон, пуска се главата червен лук (нарязана на четвъртини) и морковите, нарязани на едри парчета. Прибавя се маслото, посолява се и съдът се слага във фурна, загрята на 160 градуса. Пече се около 1 час.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Сосът се приготвя, като в подходящ съд се сипват виното и конякът, пуска се 1 пръчка канела, звездният анасон, кардамонът, карамфилът, разполовената шушулка ванилия, настърганата портокалова кора и изтисканият сок.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Добавя се медът и виното се вари, докато се редуцира наполовина.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Нишестето се разтваря във водата и се излива в редуцираното вино, за да може сосът да се сгъсти.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Целината се почиства, нарязва се на филии с дебелина 1 пръст, а след това на триъгълници. Задушава се в малко вода под капак, докато леко омекне.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Брашното се смесва с вода, за да се получи гъста, еднородна смес. Задушената целина се потапя в нея, след това се овалва в галетата и се пържи на маслена баня.
  10. accessibility.recipes.cookingstep
    Изважда се и се посолява.
  11. accessibility.recipes.cookingstep
    Рулото се нарязва на парчета. В подходяща чиния се сипва от соса, отгоре се слагат парчета руло и триъгълничета панирана целина и се украсява с мащерка.

Подобни рецепти