Содена питка


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Пица, паста и хляб
Съставки за
 
Порции

  • 600 г
    брашно
  • 2 бр.
    яйца
  • 250 мл
    прясно мляко
  • 20 г
    краве масло
  • 1.5 ч.л.
    сода за хляб
  • 0.5 ч.л.
    сол
  • 1 ч.л.
    захар
  • 1 ч.л.
    ябълков оцет
  • 200 г
    краве сирене

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 600 г
    брашно
  • 2 бр.
    яйца
  • 250 мл
    прясно мляко
  • 20 г
    краве масло
  • 1.5 ч.л.
    сода за хляб
  • 0.5 ч.л.
    сол
  • 1 ч.л.
    захар
  • 1 ч.л.
    ябълков оцет
  • 200 г
    краве сирене

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Брашното се пресява. Содата се смесва с оцета. Яйцата се разбиват. Към брашното се сипват прясното мляко, оцетът със содата, яйцата, солта, захарта и разтопеното масло.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Замесва се гладко, меко и еластично тесто. Накрая се слага и натрошеното сирене. Ако има нужда, се добавя още брашно или вода.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    От тестото се отделя малка част. Разточва се за основа. С нея се покрива дъното на намазана с масло тава, като се разстила равномерно с ръце.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    От останалото тесто се оформят 6 малки топки и една по-голяма, която се слага в центъра на тавата, а малките се подреждат около нея. Оставят се да починат 30 минути, покрити с кърпа. Малките топки тесто се цепват на кръст с остър нож и се намазват с разтопено масло.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Питката се пече в загрята на 180°С фурна до готовност – около 30 минути.

Подобни рецепти