
Содена питка
Време за приготвяне
45 минТрудност
категория
- Пица, паста и хляб
Съставки за
Порции
- 600 гбрашно
- 2 бр.яйца
- 250 млпрясно мляко
- 20 гкраве масло
- 1.5 ч.л.сода за хляб
- 0.5 ч.л.сол
- 1 ч.л.захар
- 1 ч.л.ябълков оцет
- 200 гкраве сирене
Съставки
Съставки за
Порции
- 600 гбрашно
- 2 бр.яйца
- 250 млпрясно мляко
- 20 гкраве масло
- 1.5 ч.л.сода за хляб
- 0.5 ч.л.сол
- 1 ч.л.захар
- 1 ч.л.ябълков оцет
- 200 гкраве сирене
Приготвяне
- accessibility.recipes.cookingstepБрашното се пресява. Содата се смесва с оцета. Яйцата се разбиват. Към брашното се сипват прясното мляко, оцетът със содата, яйцата, солта, захарта и разтопеното масло.
- accessibility.recipes.cookingstepЗамесва се гладко, меко и еластично тесто. Накрая се слага и натрошеното сирене. Ако има нужда, се добавя още брашно или вода.
- accessibility.recipes.cookingstepОт тестото се отделя малка част. Разточва се за основа. С нея се покрива дъното на намазана с масло тава, като се разстила равномерно с ръце.
- accessibility.recipes.cookingstepОт останалото тесто се оформят 6 малки топки и една по-голяма, която се слага в центъра на тавата, а малките се подреждат около нея. Оставят се да починат 30 минути, покрити с кърпа. Малките топки тесто се цепват на кръст с остър нож и се намазват с разтопено масло.
- accessibility.recipes.cookingstepПитката се пече в загрята на 180°С фурна до готовност – около 30 минути.