Винено ризото с телешка плешка


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Основни ястия
  • Да вечеряме заедно

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1.5 кг
    телешка плешка
  • 150 г
    моркови
  • 1 стрък
    праз
  • 200 г
    лук
  • 200 г
    целина
  • 6 скилидки
    чесън
  • 5 стръка
    мащерка
  • 1 връзка
    магданоз
  • 4 бр.
    дафинов лист
  • 10 бр.
    бахар на зърна
  • 1 шепа
    черен пипер на зърна
  • 330 мл
    тъмна бира
  • 2.2 л
    телешки бульон
  • 1 с.л.
    горчица
  • 320 г
    ориз (арборио или карнароли)
  • 80 г
    шалот
  • 230 г
    краве масло
  • 500 мл
    червено вино
  • 60 г
    настърган пармезан
  • 5 г
    сол
  • 100 г
    стеблена целина

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Телешката плешка се поставя в тенджера под налягане, заедно с нарязаните на едро морков, половината целина, праз, лук и половината скилидки чесън. Добавят се магданозът, дафиновите листа, зърната бахар и черен пипер. Слагат се горчицата, налива се 1.2 л бульон и бирата, и се готви 2 часа и 30 минути.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    60 г от шалота и чесънът за ризотото се нарязват наситно и се запържват в маслиновото масло.  
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Когато омекнат, се добавя неизмитият ориз и се разбърква. Деглазира се с 200 мл от виното и се оставя да изври. Постепенно се налива останалият горещ телешки бульон. Бърка се постоянно, до сваряване на ориза до степен ал денте.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Когато оризът стене готов, се дърпа от котлона. Добавят се 100 г от маслото и настърганият пармезан, бърка се, докато се разтопи, и се посолява.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Останалото вино за маслото се сипва в касерола с дебело дъно и се сгъстява на много тих огън, докато намали девет пъти обема си. Дърпа се от огъня, охлажда се и след това се смесва със 100 г масло (със стайна температура), останалият наситнен шалот и 5 г от солта. Маслото се завива като бонбон във фолио за свежо съхранение и се прибира във фризер поне за час. 
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Готовото телешко се нарязва на порции. 30 г масло се сгорещяват в тиган и в него се глазират нарязаните на кубчета 100 г целина и стеблена целина. В същия тиган се запечатват до златисто парчетата телешко.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Сервира се в чиния като за основа се слага от ризотото, върху него телешкото с кубчетата селъри и целина, и върху месото се поставят парченца от виненото масло.

Подобни рецепти