Яхния от червена леща с кюфтенца


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

350 г
червена леща
200 г
лук
4 скилидки
чесън
200 мл
доматено пюре
200 г
бейби спанак
2 с.л.
маслиново масло
1 ч.л.
куркума
1 ч.л.
пушен червен пипер
0.25 ч.л.
лют червен пипер
1 ч.л.
сол
250 г
телешка кайма
1 бр.
малка глава червен лук
1 бр.
яйце
3 с.л.
галета
100 мл
прясно мляко

Приготвяне

1
За кюфтенцата към каймата се прибавят нарязаните лук и половината скилидки чесън, яйцето, галетата, солта, черният пипер и млякото. Омесва се добре и се оформят кюфтенца, които се пържат в загрято маслиново масло, докато се зачервят приятно от всички страни – приблизително за 7–8 минути.
2
Мазнината за яхнията се загрява в тенджера, слага се нарязаният лук и се запържва няколко минути, докато омекне.
3
Прибавят се накълцаният чесън, лютият пипер и пушеният червен пипер. Веднага щом подправките пуснат аромата си, се слагат лещата, 400 мл вода и доматеното пюре.
4
Готви се 10 минути, поръсва се със сол, пускат се приготвените кюфтенца и ястието се готви още 10 минути. Накрая се прибавят куркумата и спанакът.

Подобни рецепти