Зелник


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

  • 1 кг
    брашно
  • 300 г
    кисело зеле
  • 200 г
    булгур
  • 400 мл
    зелев сок
  • 150 мл
    олио
  • 8 стръка
    праз
  • 2 с. л.
    винен оцет
  • 1 ч. л.
    сух джоджен
  • 1 ч. л.
    червен пипер

Приготвяне

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Брашното се разбърква с щипка сол, наливат се оцетът и вода, колкото поеме (около 500 мл). Замесва се меко и еластично тесто. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да почине за 30 минути.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Празът и зелето се нарязват наситно и се запържват в 30 мл олио.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Прибавя се булгурът и се наливат зелевият сок и 400 мл вода. Подправя се с червения пипер и джоджена. Готви се, докато булгурът поеме течността.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Тестото се разделя на две големи и пет по-малки топки. Върху набрашнен плот се разточва една по-дебела кора и се слага в намазана с олио тава. Запича се за 7–10 минути в загрята на 200°С фурна с вентилатор.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Разточват се и петте тънки кори и последователно се изпичат в тава на същата температура за 7–10 минути. Тънките кори се натрошават и се смесват с плънката. Налива се и 100 мл олио и се разбърква.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Плънката се разпределя върху дебелата кора в тавата. Покрива се с втората дебела кора.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Зелникът се пече в загрята на 180°С фурна с вентилатор до готовност – около 20 минути. Намазва се с олио и се покрива с кърпа за десетина минути.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    След това се нарязва и се сервира.

Подобни рецепти