Агнешки гювеч


Време за приготвяне
180 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 бр.
агнешка плешка
800 г
картофи
2 бр.
моркови
500 г
дребни печурки
400 г
замразен грах
4 скилидки
чесън
1 връзка
пресен лук
500 мл
тъмна бира
1 бр.
лимон
0.5 връзка
магданоз
3 стръка
розмарин
0.25 връзка
мащерка
6 с.л.
маслиново масло

Приготвяне

1
Агнешката плешка се почиства от излишните мазнини. Обезкостява се и се нарязва на едри парчета. Месото се пържи от двете страни до златисто в 4 с. л. сгорещено маслиново масло.
2
В тава се слагат обелените и нарязани на шайби моркови, почистените и нарязани на едро картофи, наситненият чесън, нарязаните на ситно розмарин, мащерка и магданоз и настърганата кора от лимона.
3
Месото се слага в тавата при зеленчуците и се овкусява със сол и черен пипер. Разбърква се добре.
4
Съдът от пърженето на месото се деглазира с бирата, за да се отлепят ароматите, и тя се налива в тавата. Слага се капак или се покрива с алуминиево фолио. Пече се в загрята на 180 °С фурна с вентилатор за около 2 часа.
5
След това се прибавят измитите печурки, нарязани на две. Полива се с останалото маслиново масло. Ястието се допича без капак на същата температура за още 30 минути.
6
Пресният лук се наситнява, а грахът се залива с вряла вода. Добавят се в съда и всичко се разбърква. Ястието се сервира топло.

Подобни рецепти