Емпанади с телешко, зелени маслини и люта салца


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

250 г
брашно
200 г
краве масло, студено
3 бр.
яйца
0.5 ч.л.
сол
250 г
телешка кайма
0.5 глава
лук
2 скилидки
чесън
30 г
зелени маслини
250 мл
телешки бульон
1 с.л.
олио
2 бр.
домати
1 ч.л.
червен пипер
1 бр.
люта чушка
2 стръка
риган
30 мл
маслиново масло
5 бр.
капки лют сос
0.5 ч.л.
чесън на прах

Приготвяне

1
Две от яйцата, брашното (1 ч. л. се отделя за плънката), маслото и солта за тестото се слагат в кухненски робот и се разбиват за кратко, докато се получат маслени трохи (маслото трябва да е студено).
2
Изсипват се върху кухненски плот и се замесва тесто. Завива се в стреч фолио и се оставя в хладилник за 30 минути да стегне.
3
В тенджера се загрява олиото, слага се каймата и се мачка с дървена лъжица, докато стане на трохи. Добавят се наситнените лук, чесън и маслини. Бърка се до омекване на зеленчуците и се подправя с червения пипер, черен пипер, сол и лют сос.
4
Налива се телешкият бульон и се оставя на огъня, докато се изпари течността. След това се добавя заделеното брашно за плънката и се разбърква. Охлажда се.
5
Тестото се изважда от хладилника, разточва се на тънка кора и с ринг се изрязват кръгчета с диаметър 7–8 см. В центъра на всяко се поставя от плънката, прегъва се на две и краищата се прищипват с пръсти или с вилица.
6
Емпанадите се подреждат в тава, покрита с пергаментова хартия, намазват се с третото яйце (разбито) и се пекат в загрята на 200°С фурна до зачервяване.
7
Доматите, чушката и риганът за салцата се нарязват на много ситно и се смесват със сол и чесън на прах. Налива се маслиновото масло и се разбърква добре. Салцата се поднася с леко охладените емпанади.

Подобни рецепти