Филе от лаврак с провансалска леща


Време за приготвяне
45 мин
Трудност

категория
  • Рецептите на chef Ангелов
  • Рибни ястия
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

4 бр.
филета от лаврак
200 г
черна леща белуга
4 скилидки
чесън
4 бр.
шалот
5 стръка
розмарин
5 стръка
мащерка
1 бр.
домат
10 гр.
сол
200 мл
доматен сок
100 мл
маслиново масло
200 мл
бяло вино
20 г
краве масло
100 мл
сметана
15 г
див лук
1 бр.
лайм
1 бр.
дафинов лист
4 бр.
бахар на зърна
4 бр.
черен пипер на зърна
1 лист
праз
50 г
морков
50 г
глава целина

Приготвяне

1
Лещата се сварява за около 20 минути заедно с букет „Гарни“, приготвен от дафинов лист, 2 стръка мащерка, парче целина, парче морков, бахар, черен пипер и праз лук за завиване. 
2
Наситнените чесън и лук шалот се запържват в 30 мл маслиново масло заедно с мащерката и розмарина.
3
Прибавя се лещата, доматът, нарязан на кубчета, доматеният сок, посолява се и се готви 3-5 минути.
4
Виното се редуцира до 30 мл. В касерола се смесват редуцираното вино и сметаната, и след като кипне, се отстранява от котлона.
5
Прибавя се студеното масло и се бърка до получването на гъст сос. Овкусява се със сок от лайм, див лук и сол.
6
Филетата лаврак се прорязват от страната на кожата внимателно и се посоляват. Пекат се в горещ тиган, с малко маслиново масло със скилидка чесън и стръкче мащерка.
7
Лещата се сервира в ринг, около нея се сипва сос, а отгоре се поставя филето. Гарнира се с див лук.

Подобни рецепти