Гратиниран лаврак със зеленчуци и сирене


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

4 бр.
филе от лаврак
200 г
броколи
200 г
карфиол
150 г
праз
2 скилидки
чесън
100 г
животинска сметана
100 г
синьо сирене
1 бр
яйце
30 г
настъргано сирене „Грана падано”
0.5 ч.л.
брашно
1 с.л.
сок от лайм

Приготвяне

1
Броколите и карфиолът се накъсват на малки розички и се варят за кратко във вряща подсолена вода, докато омекнат най-твърдите части (ал денте). Отцеждат се и се оставят настрана.
2
Яйцето се разбива и се смесва със сметаната, брашното и натрошеното на ситно синьо сирене.
3
Рибните филета се измиват, подсушават се с кухненска хартия и се поръсват се със сол, черен пипер, наситнен чесън и сок от лайм. Подреждат се с кожата надолу в подходяща тава, покрита с хартия за печене.
4
Броколите и карфиолът се разпределят върху рибните филета заедно с нарязания на шайби праз и се поливат със сметановия сос. Поръсва се с настърганото сирене „Грана падано“.
5
Филетата се пекат около 20 минути в загрята на 200°С фурна или докато се зачервят приятно. Могат да се поднесат с варени картофи или ориз.

Подобни рецепти