Картофи по провансалски


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Вегетариански ястия
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1.2 кг
пресни картофи
1 глава
лук
4 скилидки
чесън
300 г
чери домати
100 г
маслини „Каламата“
1 бр.
зелена чушка
1 бр.
червена чушка
0.5 ч.л.
сух розмарин
0.5 ч.л.
майоран
0.25 ч.л.
сух риган
0.5 ч.л.
суха мащерка
0.5 бр.
лимон
2 стръка
пресен лук
0.25 връзка
магданоз
60 мл
маслиново масло „Екстра върджин“

Приготвяне

1
Картофите се измиват добре, разполовяват се и се слагат в тава.
2
Чесънът се наситнява, чушките и лукът се режат на едро.
3
Маслините се почистват от костилките, чери доматите се режат на две, по дължина.
4
Сухият розмарин, сухата мащерка, майоранът и риганът се смесват. Така се получава провансалска подправка.
5
Към картофите се добавят лукът, чесънът, чушките, провансалската подправка, сокът от 1/2 лимон, маслиновото масло, сол и черен пипер, и се разбърква.
6
Пекат се около 40 минути в загрята на 180°С фурна с вентилатор. Слагат се доматите и маслините и се допича за още 5 минути. Картофите се сервират с наситнените пресен лук и магданоз.

Подобни рецепти