Кюфтета в кадифен сос


Време за приготвяне
40 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

500 г
кайма смес
1 бр.
яйце
2 бр.
филии хляб
1 глава
лук
4 с. л.
заквасена сметана
0.5 ч. ч.
прясно мляко
0.25 ч. ч.
брашно
500 г
пилешки бульон
400 мл
телешки бульон
2 с. л.
червено вино
120 г
краве масло
0.25 ч. л.
индийско орехче
0.25 ч. л.
джинджифил на прах
3 бр.
бахар на зърна
2 стръка
магданоз

Приготвяне

1
Каймата се смесва с джинджифила, индийското орехче, счукания бахар, сол и черен пипер. Филиите се накисват за кратко в млякото и се прибавят към каймата заедно с яйцето. Омесва се добре. От каймата се оформят топки колкото голям орех, които се запържват от всички страни под капак в малко от маслото.
2
Прибавя се лукът, нарязан на ситно, и се налива пилешкият бульон. Оставя се да къкри за около 20 минути. После съдът се сваля от огъня.
3
Останалото масло се сгорещява и в него се запържва брашното. Постепенно се налива телешкият бульон и се оставя да къкри на слаб огън. Сипва се и виното, прибавя се заквасената сметана и се разбърква.
4
Кюфтетата заедно с бульона също се прибавят в съда. Кипва се и се сваля от огъня.
5
Ястието се поднася поръсено с листенца мащерка.

Подобни рецепти