Лазаня с тиквички


Време за приготвяне
120 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

8 бр.
тиквички
600 г
кайма смес
250 г
сирене „Моцарела“
70 г.
сирене „Пармезан“
2 глави
лук
4 скилидки
чесън
100 мл
маслиново масло
1 кг
домати
50 мл
червено вино
1 връзка
босилек
1 с.л.
захар

Приготвяне

1
Тиквичките се нарязват по дължина. Поливат се с 20 мл маслиново масло и се запичат леко на грил тиган.
2
1 глава лук и 2 скилидки чесън се наситняват и се запържват в 40 мл от маслиновото масло. Добавя се каймата, запържва се, докато стане на трохи, и се овкусява със сол и черен пипер.
3
1/3 от тиквичките се подреждат в намазана с 20 мл маслиново масло тава. Отгоре се разпределят половината от каймата и половината накъсана моцарела. Следва пласт тиквички и върху тях отново се слагат накъсана кайма и моцарела. Накрая се подреждат останалите тиквички.
4
Ястието се пече 40 минути в загрята на 170°С фурна, покрито с алуминиево фолио. След това фолиото се маха, поръсва се с настъргания пармезан и се допича още 20 минути.
5
Сосът се приготвя, като останалите лук и чесън се наситняват и се запържват в останалото маслиново масло. Добавят се настърганите домати, налива се виното, овкусява се със захар, сол и черен пипер и се оставя да къкри на слаб огън, докато се сгъсти. Слага се наситеният босилек и се пасира. Лазанята се поднася със соса.

Подобни рецепти