Миди с ароматен ориз


Време за приготвяне
60 мин
Трудност

категория
  • Основни ястия
  • Рибни ястия

Съставки

Съставки за
 
Порции

1 кг
миди с черупки
120 г
ориз
150 мл
бяло вино
4 стръка
пресен лук
3 стръка
пресен джоджен
30 мл
маслиново масло

Приготвяне

1
Мидите се почистват добре от наслагвания. Слагат се в тенджера с виното и се кипват, колкото да се разтворят черупките.
2
Лукът се наситнява и се запържва леко в маслиновото масло, добавя се оризът и се бърка, докато стане стъклен. Налива се 150 мл вода и се бърка до абсорбирането й. Поръсва се наситненият джоджен, овкусява се със сол и черен пипер и се дърпа от огъня.
3
Във всяка черупка се слага от ароматния ориз и мидите се подреждат в тава. Заливат се със сока от варенето и съдът се покрива плътно с алуминиево фолио. Пече се 20–30 минути в загрята на 180°С фурна.

Подобни рецепти